הסדרי ראיה

הסדרי ראיה

כאשר לקוחות פונים למשרדנו על מנת לייצגם במסגרת הליך גירושין, השאלה העיקרית שאנו נשאלים כבר בתחילת המפגש הראשוני, היא: מה הדין לגבי הסדרי ראיה, או בלשון שגורה יותר – כיצד אוכל לזכות במשמורת על ילדי.

ובכן, אין ספק שילדינו הם הדבר החשוב לנו ביותר וגם כאשר אנו מתגרשים, אנו לעולם לא מתגרשים מילדינו. בשל חשיבות הנושא, חיברנו את המאמר שלהלן, שבו נשיב לשאלות שכיחות בתחום משמורת הילדים והסדרי הראיה, כדלקמן:

מהו מקומה של סוגיית משמורת הילדים במסגרת הליך הגירושין?

ענייני משמורת ילדים הם חלק בלתי נפרד מהליך הגירושין. אנשים רבים חושבים כי הליך גירושין מתמקד בנושא אחד, דהיינו – נושא הגירושין. אך לא כך הדבר, שהרי הליך גירושין הוא בעצם שם כולל למספר הליכים, שבני זוג חייבים להסדיר או להגיע לגביהם להכרעה, במסגרת גירושין או פרידה. הנושאים, בין היתר, הם ענייני חלוקת הרכוש המשותף, ענייני מזונות וכן ענייני משמורת ילדים. ענייני המשמורת הם אולי הנושא המהותי ביותר, שכן הוא עוסק בגורלם של ילדי בני הזוג, על כל המשתמע מכך.

מהי משמורת?

משמורת היא כינוי לזכות המוענקת להורה, לשמש בתור אחראי באופן שוטף, על גידול הילדים. משמורת היא מעמד חוקי המוענק להורה, לשמש בתור אפוטרופוס קבוע לילדיו מבלי לגרוע כמובן מזכות האפוטרופסות של ההורה השני.

ככלל, כאשר בני הזוג חיים יחדיו תחת אותה קורת גג, הרי ששני ההורים משמשים בתור הורים "משמורנים". אך בעת גירושין, המשמורת תוטל בדרך כלל על אחד מההורים. על כך נרחיב בהמשך. עם זאת, נעיר כי שני ההורים הם תמיד האפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם.

מהי משמורת בלעדית?

בדרך כלל, בעת גירושין, בית המשפט יטיל את המשמורת הבלעדית על אחד מההורים. לרוב, בשל קיומה של חזקת הגיל הרך, הגורסת כי לילדים עדיף לשהות עם אמם עד גיל 6, המשמורת הבלעדית מוטלת על האם.

עם זאת, גם כאשר מוטלת המשמורת הבלעדית על האם, ברור כי האב זוכה להסדרי ראיה, כפי שנסביר בהמשך. בעת הטלת המשמורת הבלעדית על האם או על האב, בית המשפט תמיד יבחן עיקרון בסיסי והוא עיקרון טובת הילד. כלומר, המשמורת תוטל היכן שיוכח כי טובת הילד תבוא לידי ביטוי ומימוש באופן הטוב ביותר.

מהם הסדרי ראיה?

הסדרי ראיה הם הזכות הניתנת להורה שאינו משמש בתור הורה משמורן, לבלות עם ילדיו בזמנים קבועים. בכל מקרה, כאשר בית המשפט מטיל את המשמורת הבלעדית על הורה אחד, ההורה השני זוכה להסדרי ראיה, כלומר מספר ימים קבועים בשבוע ולרוב בכל סוף שבוע שני, שבהם הוא יהיה אמון על הטיפול השוטף בילדיו.

נעיר, כי בכל מקרה ייקבעו הסדרי ראיה בהתאם לרצון בני הזוג, צרכי הילדים וכן בהתאם ליכולתו של ההורה הנהנה מהסדרי ראיה. ישנם הורים שהסדרי הראיה שלהם מצומצמים מפאת עומס עבודה וחוסר אפשרות לארח את הילדים במשך זמן ארוך. מצד שני, ישנם מקרים שבהם הסדרי הראיה הם רחבים, דהיינו – ימים רבים במהלך השבוע, חגים רבים וגם סופי שבוע קבועים ורבים יותר. כל מקרה נבחן לגופו, כך גם היקף הסדרי הראיה.

מה קורה כאשר מפרים הסדרי ראיה?

הפרה של הסדר ראיה היא הפרה של הסכם, שאליו מגיעים ההורים בכל הנוגע להסדרי משמורת, או לחלופין הפרה של פסק דין של בית המשפט. מעבר לכך, הורה שמפר הסדרי ראיה מסב לילדו פגיעה קשה, הן מבחינה רגשית ובוודאי שמבחינה מוסרית. לכן, במקרה שהורה מפר הסדרי ראיה באופן תכוף, ניתן לפעול במספר דרכים. לדוגמא – ניתן לפנות לבית המשפט בבקשה לצמצום הסדרי הראיה, שכן הורה שלא מקיים את הסדר הראיה, לא אמור ליהנות מהסדרי ראיה רחבים.

אפשרות נוספת, שכבר יושמה בפסיקת בתי המשפט לענייני משפחה, היא לעתור לבית המשפט בבקשה להטיל קנס על ההורה המפר את הסדרי הראיה, כך שכל פעם בעתיד שההסדר יופר, יוטל עליו קנס. מעבר לכך, חשוב מאוד להיוועץ בעורך דין משפחה במקרים כאלו, שהרי כל מקרה נבחן לגופו.

מהי משמורת משותפת?

משמורת משותפת כשמה כן היא, משמורת שלא כוללת הסדרי ראיה, אלא משמורת שהיא משותפת לשני ההורים. לא הורה אחד משמורן והורה שני שרואה את ילדיו מספר פעמים בשבוע, אלא משמורת שבה שני ההורים נהנים מגידול שוטף ושווה של ילדיהם, על כל המשתמע מכך.

לסיכום

ענייני משמורת ילדים ובפרט הסדרי ראיה, הם נושאים מורכבים ורגישים מאוד, משום שהם עוסקים בנושא היקר לליבנו – ילדינו. בשל מורכבות הנושא ורגישותו, חשוב מאוד להיות מלווה בעורך דין משפחה בעל ניסיון בתחום.

השאר תגובה

דילוג לתוכן