חתונה אזרחית

חתונה אזרחית

במדינת ישראל, ענייני נישואין וגירושין הם נושא מורכב מאוד, שכן נישואין וגירושין בארץ, כפופים להוראות הדין הדתי–אישי. זהו הדין אשר חל על כל בני הדתות, אזרחי מדינת ישראל. אך שאלה נפרדת היא: האם בישראל ניתן להתחתן בחתונה אזרחית? ובכן, זו שאלה קשה, שתשובתה מעט אמביוולנטית.

במאמר שלהלן, נדון בשאלה האמורה ונסביר האם ניתן בכלל לערוך חתונה אזרחית בארץ ואם כן – מהו התוקף של חתונה כזו וכן כיצד מתגרשים מחתונה אזרחית. כל זאת כתבנו לידיעתכן/ם ולנוחיותכן/ם, הגולשים והגולשות:

נישואין וגירושין בישראל:

בישראל, דיני הנישואין והגירושין מוסדרים בהתאם לדין הדתי–אישי שחל על בני הזוג וזאת בהתאם לחוק שיפוט בתי הדין הרבניים (נישואין וגירושין), התשי"ג–1953 (להלן: "חוק שיפוט בתי הדין הרבניים"). המשמעות היא כי בני זוג יהודים שיבקשו להתגרש, יעשו כן באמצעות הגשת תביעת גירושין לבית הדין הרבני וכן יידרשו לעילת גירושין מבין עילות הגירושין הקבועות בהלכה העברית (למשל – בגידה, מעשה כיעור ועוד).

נישואין וגירושין אצל בני דתות שונות:

כאמור, בכל הנוגע ליהודים, הדין קבוע בחוק שיפוט בתי הדין הרבניים. עם זאת, הכפפת הדין הדתי–אישי על אזרחי ישראל, חלה על כל האזרחים, לרבות האזרחים הלא יהודים. הכלל הזה קבוע בדבר חקיקה שמקורו בימי המנדט הבריטי, הנקרא "דבר המלך במועצתו לארץ ישראל", משנת 1922. חוק זה קובע כי כל בני הדתות הדתיות בארץ ישראל, ייהנו מסמכות שיפוטית בענייני מעמד אישי. לכן, גם כיום, ישראלים מוסלמים ונוצרים וכן גם דרוזים, נישאים בהתאם להוראות דתם ובהתאמה ישנם בתי דין ייעודים לכל דת.

משמעות הכפפת הדין הדתי – על נישואין וגירושין:

העובדה שדיני הנישואין והגירושין בארץ כפופים לדין הדתי–אישי, יוצרת השלכות רבות ומונעת מזוגות רבים להינשא. למשל – זוגות ממזרים, או כהן וגרושה, אינם יכולים להינשא בארץ בהתאם לדת משה וישראל. גם זוגות מעורבים, לדוגמא – יהודי ונוצרייה, אינם יכולים להתחתן במדינת ישראל, אלא באמצעות המרת דת (תהליך מאוד מורכב, כאשר מבקשים להתגייר). גם זוגות חד מיניים אינם יכולים להינשא בישראל. בנוסף, ישנם זוגות שאין כל מניעה הלכתית מבחינתם להינשא בארץ, אך הם בוחרים, מטעמים אידאולוגיים, שלא להינשא בארץ.

נישואין אזרחיים בישראל:

האם נישואין אזרחיים בישראל הם אפשריים?

התשובה חיובית, אבל – בארץ לא ניתן להינשא להלכה בנישואין אזרחיים, אלא רק לקיים מערכת יחסים פורמאלית ומוסדרת כידועים בציבור. עם זאת, נישואין אזרחיים וכפועל יוצא חתונה אזרחית, אפשריים במדינה זרה. כלומר, זוגות ישראלים יכולים להינשא במדינה זרה, במידה ודין המדינה הזרה מאפשר זאת ואז להיות מוכרים כנשואים. לסיכום חלק זה – נישואין אזרחיים אפשריים בארץ רק כאשר הם נערכים בחו"ל. נכון להיום, אין בישראל חקיקה ספציפית שמסדירה אפשרות להינשא בנישואין אזרחיים.

נישואין במדינה זרה:

זוגות ישראלים רבים נישאים כיום במדינות זרות, בדרך כלל בקפריסין (בשל הקרבה) או בצ'כיה או בקנדה, שגם מכירה בנישואין חד מיניים. נישואין במדינה זרה מצריכים דרכון, רישום במדינה הזרה וכן תמצית רישום מתורגמת ממשרד הפנים הישראלי. מעבר לכך, הכלל בנישואין אזרחיים במדינה זרה, שעליהם להיות מוכרים לפי דיני המדינה הזרה. כלומר – אם הדין הזר אינו מכיר בנישואין, אזי בני הזוג לא יוכלו להירשם כנשואים בארץ.

מכאן, שלאחר נישואין במדינה זרה, בני הזוג יכולים לגשת למשרד הפנים בישראל ולהירשם כזוג נשוי לכל דבר ועניין. כך גם באשר לזוגות חד מיניים: אם הנישואין יהיו מוכרים במדינה הזרה, יתאפשר הרישום במשרד הפנים בארץ.

גירושין מנישואין אזרחיים:

כאן הנושא מורכב יותר. אם בני הזוג שנישאו הם זוג יהודים או זוג שיכלו להינשא בארץ לפי הדין הדתי–האישי שלהם, הרי שבארץ, במידה ויבקשו להתגרש, יצטרכו לעשות כן באמצעות הדין הדתי–אישי. כלומר, אם מדובר בזוג יהודים שנישא בחו"ל – יהיה עליהם להתגרש באמצעות הגשת תביעת גירושין לבית הדין הרבני. לעומת זאת, אם מדובר בזוג שמראש לא יכול היה להינשא בארץ, אזי הגירושין ייערכו בבית המשפט לענייני משפחה, באמצעות תביעה להתרת נישואין.

לסיכום:

בישראל, ענייני נישואין וגירושין הם נושא מורכב מאוד, לאור העובדה שנישואין וגירושין מוסדרים בהתאם לדין הדתי בישראל. חתונה אזרחית אינה מוכרת בארץ כדבר פורמאלי ואין חקיקה שמסדירה זאת. עם זאת, לאור פסיקת בית המשפט העליון, ניתן להינשא במדינה זרה שמכירה בתוקף הנישואין ולאחר מכן ניתן להירשם בארץ בתור זוג נשוי לכל דבר ועניין. הוא הדין כיום, באשר לחתונה אזרחית. מעבר לכך, לייעוץ ספציפי הנוגע לנסיבות אישיות, רצוי להיעזר בעורך דין משפחה.

השאר תגובה

דילוג לתוכן