לעיתים נראה שהליך הגירושין הוא למעשה השלב הקשה ורווי היצרים. בנוסף, הסברה הרווחת היא שהליך הגירושין הוא זה "שמרושש" את בני הזוג, עקב ההוצאות הכספיות הכבדות שנלוות לו. עם זאת, העובדות הן הפוכות, החלק הקשה באמת בגירושין אינו בהכרח עצם הגירושין, אלא דווקא היום שאחרי. לכן, במאמר הבא, נציג מספר עצות מועילות, לאופן ההתמודדות עם אותו יום "שאחרי".
אך נפתח בכך שנעיר, כי הקשיים ביום שאחרי, הם כלכליים, משפחתיים וחברתיים כאחד. לכן, העצות להלן תתייחסנה לשלושת המובנים:
לשמור על קשר הדוק עם הילדים: רוב האנשים חושבים שהליך גירושין הוא בין הבעל לאישה. אלא מה? הגישה הזו שגויה מן היסוד. הליך גירושין מורכב משלושה שחקנים, הבעל, האישה והשחקן החשוב ביותר הוא "הילדים". הם אלה שסובלים הכי הרבה בשלב הגירושין, אפילו אם הגירושין הם מהירים וקלים. לכן, ביום שאחרי וביום שלפני, עליכם לשמור בראש ובראשונה על קשר הדוק עם הילדים שלכם. לא לאחר למפגשים עמם, לא לבטל ימים בהם הם אמורים לשהות בביתכם ועוד.
להזכיר לילדים שאתם אוהבים אותם – ויהי מה: מי שבאמת סובל בהליך הגירושין, הם הילדים. מניסיון, התחושה של הילדים היא גם זו שתשפיע עליכם רבות, בוודאי ביום שלאחר הגירושין. כך שאם רק תטרחו להזכיר להם כמה שאתם חשובים להם, וכמה שאתם אוהבים אותם, גם הם ירגישו בקרבתכם, וגם תחושתם הקשה שתלווה אותם לאחר הגירושין, תפחת עד שהם יתרגלו למציאות החדשה.
לצאת לבלות: מזל טוב, אתם שוב רווקים. זה הזמן "לקרוע" את העיר, לצאת ולהכיר אנשים חדשים, ואולי גם זוגיות חדשה. זה הזמן שלכם שוב להיזכר בתקופה הצעירה יותר, וכן זה גם הזמן שלכם פשוט ליהנות- תנצלו זאת.
לחדש קשרים ישנים: זוכרים את אותו החבר שפעם היה חבר מאוד קרוב שלכם, אבל איכשהו מהרגע שבו התחתנתם נאבד עמו הקשר, למעט ברכות מזל טוב בפייסבוק? אז זהו, עכשיו ביום שאחרי הגירושין זה הזמן לחדש את אותם קשרים. להתקשר לחברים ותיקים ובני משפחה שלא ראיתם זמן רב.
להיעזר במשפחה הקרובה: מצד אחד, חשוב מאוד לחדש קשרים חברתיים ישנים ביום שלאחר הגירושין. אבל לא פחות חשוב מכך, יש לחזק את הקשרים המשפחתיים, לרבות עם האחים, ההורים, בני הדודים ועוד. ביום שלאחר הגירושין אנו יכולים להיות מופתעים מרמת הסיוע שנוכל לקבל ומרמת העוצמה והביטחון שמשפחתכם יכולה להעניק לכם.
לשמור על קשר תקין עם הגרוש\ה: אין ספק שביום שאחרי הגירושין, ככל שיש לכם ילדים משותפים, רצוי מאוד לשמור על קשר עם הגרושה או הגרוש שלכם. אין ספק שאתם בשלב שבו אתם משלמים מזונות. אתם נושאים בהוצאות מדור לטובת ילדיכם ולעיתים המצב הכלכלי אינו פשוט. לכן, דווקא שמירה על קשר תקין, יכולה לסייע לכם, לעיתים בוויתורים כלכליים וכן להשפיע על הילדים שלכם לטובה.
זה הזמן לחסוך בהוצאות: אין ספק שלאחר הגירושין, הנטל הכלכלי המוטל עליכם הוא כבד יותר. אתם בטח נושאים בתשלום דמי מזונות, לכל הפחות. עתה עליכם לשאת בשכירות או משכנתא ובכלל זה בנטל החשבונות הקבועים, לבדכם. לכן, זה הזמן גם להצניע לכת בענייני כספים. עכשיו זה הזמן לזכור שאין יותר עוד בן או בת זוג בבית כדי שיגבה אותנו (או תגבה), כך שכדאי לכבות את האור והמזגן כאשר עוזבים את הבית, כדאי ללמוד לבשל (גם אם אנו לא יודעים לעשות זאת היטב) ולא לבזבז כספים כדי "לאכול בחוץ".
להתנהל נכון כלכלית: כאמור, אחת העצות היא להימנע מהוצאות כספיות כבדות, אבל לא רק. עתה, לאחר שנים שבהן התרגלתם לחיות משתי משכורות, יהיה עליכם להסתדר, לפחות לתקופה, עם משכורת אחת. לכן, ייתכן וכדאי לכם אפילו להיעזר במומחה פיננסי. אין בכך שום בושה. מומחה פיננסי יוכל לסייע במחזור המשכנתא, בבדיקה האם אתם זכאים לסיוע מרשויות הרווחה, או זכאים להחזרים מרשות המיסים ובכלל זה האם אתם זכאים לנקודות זכות עקב מצבכם המשפחתי החדש. לכן, מומלץ מאוד להסתייע במומחה פיננסי בנושאים הללו.
לא להסס לפנות לפסיכולוג: היום שאחרי הגירושין והתקופה שלאחריה מאופיינים במערבולות רגשיות, חרדות, ופחדים מובנים לגמרי. זו התקופה שבה אנשים משקיעים זמן רב בלחשוב "מה לא היה בסדר", "איפה אני הייתי לא בסדר" ועוד שאלות רבות של "דרכנו לאן". לכן, דווקא זה השלב שבו כדאי מאוד להיעזר בייעוץ פסיכולוגי, שיסייע לנו להכיר את עצמנו טוב יותר, וגם יעזור לנו להפוך לאנשים בעלי מודעות טובה יותר.