צו הרחקה

צו הרחקה

המאמר נכתב בשיתוף משרד עורכי דין לוסי מאיר

התחתנת עם גבר החלומות שלך. לפני החתונה הרגשת "על גג העולם" וקיבלת כל מה שרצית. בעלך דאג לתת לך את ההרגשה הטובה ביותר, בתור האישה הכי נאהבת, מוצלחת ויפה. אך פתאום, ביום בהיר אחד, לאחר נישואים, הקמת תא משפחתי וגידול ילדים, החל פרצופו האמתי של בעלך להתגלות. המסכה יורדת אט אט ואת מתחילה לספוג עלבונות, פגיעה נפשית שגורמת לחוסר הערכה עצמית. לעיתים את גם סובלת מאלימות פיזית. כמובן שהדוגמא הזו גם יכולה להיות הפוכה.

אם מצאת את עצמך במצב כזה, שבו את חוששת לצעדייך ולהמשך ניהול חייך בשלווה, עד שאינך יודעת כיצד להרחיק את הסכנה שמופיעה יום יום בפתח ביתך, חשוב שתדעי את זכויותיך ואת דרכי ההתמודדות והסעד המגיעים לך. במאמר המובא לפניכם/ן, נעמוד על הסעד המידי הניתן במקרי אלימות במשפחה, שהוא – צו הרחקה. כמו גם, נציג באילו מקרים הוא ניתן ומהו משך תוקפו.

כל זאת נכתב לנוחיותכם/ן, אך נבקש להעיר כי מאמר זה הינו מאמר כללי ואין הוא מחליף ייעוץ עם עורך דין מומחה בדיני המשפחה:

אלימות במשפחה:

כניסה למוסד הנישואין, הינה צעד משמעותי בחיי כל אדם, המגיע לשלב זה בחיים. ההתנהלות היומיומית עם אדם, עשויה לעיתים להוביל לוויכוחים וריבים וזהו, מטבע הדברים, דבר נורמאלי והגיוני. אך חשוב להבדיל מתי נחצה "הקו האדום" ומתי התעלמות מבעיות לא מטופלות בחיי הנישואין, הופכות את ההתמודדות היומית לקשה ולעיתים, אף מסוכנת. בכל סיטואציה שבה נקלעת האישה לחיי גיהינום ונאלצת להתמודד יום יום עם עלבונות קשים, עם פגיעה מצד בעלה באוטונומיה הפרטית שלה ואף מאלימות קשה, עליה תחילה להבין, שהיא נמצאת במעגל אלימות שמתמשך ומתפתח, כל עוד אינה עושה דבר על מנת לעזור לעצמה ולילדיה. יצירת התלות הנפשית, חסמים פסיכולוגים ובכלל מתן האפשרות לאלימות קשה, יכולים גם לקפח את חייה.

צו הרחקה וצו הגנה – הסעד המידי:

החוק למניעת אלימות במשפחה, תשנ"א–1991, מעניק הגנה לאדם החווה אלימות במסגרת המשפחתית שלו. רבים סבורים כי אלימות משמעותה אלימות פיזית, שבה אדם סובל ממכות הפוגעות פיזית בגופו. אך לא בהכרח כך הדבר. אלימות עשויה לבוא לידי ביטוי גם באלימות מילולית, ספיגת עלבונות והורדת ההערכה העצמית, אלימות כלכלית ועוד. כל הדוגמאות האלו, הן רק חלק קטן מההגדרה לאלימות.

ישנם שני הליכים משפטיים שבאמצעותם אדם רשאי לקבל סעד מידי, במידה ויוכיח כי הוא נאלץ להתמודד יום יום עם אלימות קשה כנגדו. הליכים אלו, הם למעשה הוצאת צו המגן על הקורבן מפני מצבים אלימים שבהם הוא נמצא.

* צו הגנה – מקורו בחוק למניעת אלימות במשפחה, המוזכר לעיל. הסמכות ניתנת לבית המשפט לענייני משפחה וכן לבית הדין הרבני, להוצאת הצו וזאת על מנת להעניק סעד מידי במקרי אלימות במשפחה. למעשה, צו זה מונע את כניסת האדם המתעלל לביתו של המוטרד, מגביל אותו בקרבה פיזית למבקש הצו וכן מונע יצירת קשר או הגעה אל מבקש הצו. תוקפו של הצו יעמוד על 3 חדשים. במקרים מסוימים, יוכל בית המשפט להחליט על הארכת תוקף הצו ל-6 חודשים ובמקרים חריגים, יאריך בית המשפט את תוקפו לתקופה כוללת של שנה אחת.

* צו למניעת הטרדה מאיימת – מדובר בצו הרחקה, אשר ניתן מתוקף החוק למניעת הטרדה מאיימת, התשס"ב–2001. צו זה, יינתן למבקש שהוכיח כי ישנה התערבות פרטית בחייו, אם על ידי איומים או הפרעה לשלוות וניהול חייו. ניתן להגיש בקשה לקבלת צו מניעה להטרדה מאיימת, מכל בית משפט שלום. אם מדובר באדם מטריד שיש לו קשר משפחתי למבקש, יוכל המבקש לפנות גם לבית המשפט לענייני משפחה, בבקשה לקבלת הצו. תוקפו של הצו יעמוד על 6 חודשים בלבד ובמקרים חריגים, בית המשפט יוכל להאריך את תוקפו עד לתקופה ממושכת של שנתיים בלבד. נעיר, כי צו מכוח החוק הזה, הוא צו שלרוב מתבקש כאשר מדובר במטריד שאינו קרוב משפחה של מבקש הצו. להבדיל מצו הרחקה לפי חוק זה, החוק למניעת אלימות במשפחה, הוא חוק ייעודי לבני משפחה, שנושא בחובו גם התאמות רלוונטיות, לסכסוכים משפחתיים.

סוף דבר:

למרות שהמאמר עוסק באלימות מצד הגברים, ברור כי ההתייחסות הינה גם לאלימות נשים וכי החוק תקף לכל אחד מהצדדים האלימים. אלימות במשפחה יכולה לנבוע מאין סוף סיבות. הדבר החשוב ביותר, הוא השלב שבו מטפלים במקור הבעיה ופועלים נגדה. במאמר הובאו לפניכם מספר סעדים, שבהם תוכלו להסתייע בתחילת הטיפול בבעיות האלימות.

תגיות:

השאר תגובה

דילוג לתוכן