תביעת כתובה

תביעת כתובה

בעגה המקצועית מכונה הכתובה בתור "שטר כתובה". שטר כתובה הוא כמו כל שטר, אשר בסופו של יום עשויה או קמה החובה לפרוע אותו. זאת ועוד, מקור החיוב בשטר הכתובה הינו הדין העברי, אשר חל על יהודים במדינת ישראל, בכל הנוגע לענייני נישואין וגירושין. הדין העברי קובע כי שטר הכתובה שעליו חותם הבעל המיועד, הוא חלק בלתי נפרד מטקס הקידושין והנישואין. שטר הכתובה טומן בחובו מחויבויות כספיות של הבעל כלפי אשתו במהלך הנישואין וכל שכן בעת גירושין. זאת, מהטעם הפשוט, שלפיו מוסד הנישואין על פי הדין הדתי, מושתת על כבוד וערכים של אדם כלפי רעהו ולכן המחויבות חלה על שני הצדדים.

במסגרת המאמר שלהלן, נדון במונח כתובה וכן נסביר מהי תביעת כתובה. תחילה, נציג מהי בעצם כתובה, מה היא כוללת ומה חשיבותה ומהו תוקפה המשפטי. בהמשך, נעמוד על הדרך שבה מגישים את תביעת הכתובה וכן באילו מצבים ניתן להגישה. לבסוף, נציג מספר עילות לקבלת פטור מתשלום הכתובה. כל זאת, נכתב לנוחיותכם/ן, קוראים וקוראות, אך אין לראות במאמר זה כתחליף לייעוץ עם עורך דין מומחה בתחום דיני המשפחה.

מהי כתובה:

כאמור, שטר הכתובה הינו שטר מחייב לכל דבר ועניין, הנלווה לטקס הקידושין. על שטר הכתובה יחתום הגבר בנוכחותם של שני עדים כשרים, שיחתמו גם הם על הכתובה ובטרם נכנס לחופת הקידושין ביום חתונתו. בשטר, תיקבענה המחויבויות של הגבר כלפי האישה שעמה הוא מתחתן ובעיקר התחייבות כספית במקרה שתגורש או תתאלמן. סכום הכסף שבו נוקב הגבר בשטר הכתובה, בטרם חתם על הכתובה, יהווה את הסכום הכספי שאותו יאלץ לשלם לאשתו במקרה של הליך גירושין או במקרה של מוות.

בנוגע לדמי הכתובה, חשוב להעיר, כי ישנה דעה רווחת ושגוייה בקרב החתנים, כי סכום גדול ומופרז, מצביע על רומנטיקה וכבוד כלפי האישה. כמו כן, הסכום שבו נוקב הגבר, אינו נובע בהכרח רק מהרגשות המציפים אותו, אלא גם מדעת הקרובים אליו. טעות נפוצה זו, גורמת לא פעם למחלוקות וקשיים ואף יוצרת וויכוח חריף בין בני הזוג. לכן, אנו נחדד ונבהיר כי הסכום שבו תנקבו בשטר הכתובה, הינו הסכום שאותו תיאלצו לשלם במקרה של הליך הגירושין. אכן, ישנה פסיקה שקובעת כי סכומים של מיליוני שקלים, הנקובים בכתובה, לא יהיו ברי מימוש, אך סכומים של מאות או עשרות אלפי שקלים, כן ממומשים וסביר להניח כי אלו סכומים שלא תמיד מצויים בהישג ידינו.

כיצד מוגשת תביעת כתובה?

נישואין הינם שלב מרגש וצעד משמעותי בחיים. אך לצערנו, ישנם לא מעט זוגות, שמהר מאוד מוצאים עצמם ברבנות ובפעם הזו, לא מהסיבה המשמחת, אלא בשל רצונם לפרק את זוגיותם. ככלל, על מנת שתקום לאישה הזכות לתבוע את כתובתה, חובה שיתקיים תחילה הליך גירושין, שבו האישה מגישה בקשה למתן גט ברבנות וכורכת עמה תביעה לתשלום הכתובה. מאחר והדין המנחה כאמור בענייני נישואין וגירושין, הינו הדין העברי, אזי לבתי הדין הרבניים יש סמכות בלעדית להתעסק בכל נושא הקשור לנישואין או גירושין. לכן, תביעת הגירושין ותביעת הכתובה יוגשו יחד לבית הדין הרבני והוא זה שיפסוק בנושא.

עילות לפטור תשלום כתובה:

למרות העובדה כי שטר הכתובה הינו שטר מחייב, עדיין קיימות עילות במסגרת הדין העברי, שלפיהן, במקרים מצומצמים מאוד, עשוי הבעל להיות פטור מלשאת בדמי הכתובה לאישה שאותה הוא מגרש. לדוגמא, העילה הראשונה והחמורה ביותר היא ניאוף. דוגמא לעילה נוספת, היא כאשר האישה עוזבת את הבית ללא כל סיבה מוצדקת. נסביר – אישה העוזבת מיוזמתה ומרצונה החופשי את הבית, ללא סיבה הנראית לעין, נחשבת לאישה מורדת ולכן הבעל יהיה פטור מלשלם את כתובתה.

נוסיף כי גם התחייבויותיו של הגבר כלפי אשתו, עומדות במבחן ולכן תוכל האישה לטעון בפני בית הדין הרבני, על דברים שהבעל נוהג לעשות. ההנחה של בית הדין הרבני, היא כי לא יעלה על הדעת להעניש את האישה באיבוד כתובתה, במקרה שבהם הבעל הוא זה שגרם לפירוק הבית ואף מירר את חייה.

לסיכום:

כתובה היא כמו כל שטר, כלומר – מסמך בר מימוש משפטי בעת הצורך. לכן, במידה ומצאתם את עצמכם עומדים בפני גירושין, מומלץ להיוועץ בעורך דין מומחה ומקצועי בתחום דיני המשפחה, שיוכל ללוות, להדריך ולעמוד על זכויותיכם.

השאר תגובה

דילוג לתוכן